Ytringsfrihed eller bivirkninger? (alternativinfo)  
alternativinfo
Søg  |  Menu  ≡ 
 

    Følg os på Facebook 

Annonce


Alternativinfo er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.

Ytringsfrihed eller bivirkninger?

Redaktørens klumme - juli/august 2012

I Danmark har vi heldigvis tradition for ytringsfrihed - vi oplevede det ikke mindst i forbindelse med Muhammed-tegningerne. Selv om det kostede dansk eksport og nogle virksomheder dyrt, kom der ingen til hverken de aviser, der havre bragt tegningerne - eller tegneren Kurt Westergaard, hvis Muhammed med en bombe i turbanen, var den mest provokerende - og stillede med krav om erstatning.

I steder for Hydroxyethylstivelse fra Fresenius Kabis, kan En simpel behandling med en saltvandsopløsning (billedet) giver bedre resultater og får langt flere til at overleve.
I steder for Hydroxyethylstivelse fra Fresenius Kabis, kan En simpel behandling med en saltvandsopløsning (billedet) giver bedre resultater og får langt flere til at overleve.
   

Men når det kommer til medicinske studier omhandlende bivirkninger af medicin, så er tonen tilsyneladende en helt anden - det viser en artikel i Berlinske Tidende den 20. juli (2012), hvor en dansk forsker, professor Anders Perner fra Rigshospitalet, har fundet alvorlige bivirkninger ved et lægemiddel mod blodforgiftning. Studiet er blevet offentliggjort i det ansete lægevidenskabelige tidsskrift The New England Journal of Medicine. Den tyske producent af medicinen, Fresenius Kabis, er mildest talt rasende over, at der offentliggøres noget om bivirkninger i forbindelse med deres produkt. Producenten kræver økonomisk kompensation i millionklassen, hvis ikke artiklen straks trækkes tilbage, rettes og genudgives i en revideret udgave med oplysning om, at man tidligere har brugt falske oplysninger.

Grænsen for ytringsfrihed i forhold til visse medicinalvirksomheder er åbenbart, at de alene har retten til frit at ytre sig.

»Det er første gang forskere på Rigshospitalet oplever den form for tæskeholds-metoder, som man ellers primært hører om i USA. Det er tankevækkende, at man tyr til trusler af den kaliber, fordi man ser en teoretisk mulighed for, at der er en markedsandel, der ryger ens næse forbi,« siger lægelig direktør på Rigshospitalet, Jannik Hilsted, til Berlingske og kalder det: »Et forsøg på at knægte forskningsfriheden.« 

»Det er er fuldstændigt uacceptabelt. Hvis man leverer lødig forskning, skal resultaterne frem, uanset om firmaerne kan lide det eller ej. Vi kan ikke leve med, at man bruger produkter, som man ønsker skal forblive på markedet, men som ikke er gode nok, ikke har en effekt, der svarer til prisen, eller er farlige,« udtaler lægeforeningens næstformand, Poul Jaszczak.

Både The New England Journal of Medicine og Rigshospitalet afviser, at undersøgelsen rummer falske oplysninger.

Rigshospitalet vil heldigvis yde forskeren den fornødne juridiske bistand i sagen, da den opfattes som principiel for forskningsfriheden. Det er godt, der værnes om friheden til at forske og ytre sig - man kan få lyst til at spørge om, hvor mange andre tilfælde der findes, hvor forskere har føjet sig på grund af trusler? 

Det er der en læser der gør i debatten på Videnskab.dk og spørger:
»Hvor meget viden om alvorlige bivirkninger af medicinsk behandling ligger der mon gemt bort i skuffer og skabe?
Og hvor er det moralske ansvar overfor dem, som må betale prisen, nemlig patienterne og deres pårørende?«

Hver niende, der er indlagt på danske sygehuse, ligger der på grund af bivirkninger af lægemidler.


Links: 

Medicingigant til angreb på forsker (Berlingske Tidende 20-07-2012) 

Medicinal-gigant angriber dansk forsker (Videnskab.dk 20-07-2012)

Andre interessante links: 

Whistleblowere skal kunne afsløre medicinfusk uden risiko (Berlingske 04.08.2013)
Ansatte i medicinalindustrien, der fortæller om kritisable forhold, bør i langt højere grad beskyttes, mener professor. Lægemiddelindustriforeningen er klar til at drøfte hotlineordning, hvis behovet er reelt.

Antibiotika skal ikke være en menneskeret (Videnskab.dk 19-07-2012)
Vi skal væk fra idéen om, at behandling med antibiotika er en menneskeret, når man er syg. Især et højt forbrug mod selv den mindste infektion, truer nu antibiotikaens effektivitet over hele verden.

Derfor kan medicin slå ihjel (Videnskab.dk 18-07-2012)
Overfølsomhedsreaktioner på medicin er alvorlige bivirkninger, som i sjældne tilfælde kan slå patienter ihjel. Nu har forskere fundet frem til forklaringen på, hvordan overfølsomhedsreaktionerne opstår.

Se også: 
Big Pharma kæmper mod at offentliggøre forsøgs resultater (Nyhed 16-08-2013)

Foto: 
Saline (saltvandsopløsning) af Itayba, Wikimedia Commons CC3.0 


Home > Redaktørens klumme > juli 2012
01-12-2021

&[t.fs10];Hydroxyethylstivelse er navnet på lægemidlet fra Fresenius Kabis, som bruges mod blodforgiftning. Ifølge professor Anders Perners undersøgelse fra Intensiv Terapiklinik på Rigshospitalet, kan det medføre nyresvigt og blødninger. I realiteten forøges patienternes risiko for at dø. En mere simpel behandling med en saltvandsopløsning giver bedre resultater og får langt flere til at overleve en blodforgiftning, lyder undersøgelsens konklusion.&[te.f];

Annonce
Alternativinfo
Kontakt os
Sitemap
Alternativinfo er udgivet af PMP Group
i samarbejde med Power Media Production ApS.
© 1999-2023, alle rettigheder forbeholdes.
Vi gemmer ingen data.
Vi anvender kun nødvendige cookies.
Tredjepart cookies kan blive anvendt af Google annoncer, YouTube video og AddThis knapper.
Web-design © PMP Group - version: 24-01-2022.