Stenalderkost eller indianermad ?

Tilføj kommentar under artiklen

Redaktørens klumme - december 2012

   

Arkæologernes tilføjelser til stenalder-kuren og trenden fra Indianer-kuren indikerer, at begge kurers sundhedsfremmende virkning er et spørgsmål om en eller anden balance mellem proteiner og kulhydrater.
   

De seneste mange måneder er vi blevet bombarderet med artikler om fordelene ved at spise som i jæger-stenalderen – eneste indslag der synes at mangle, er en læge fra Riget som udtaler: ‘Man dør for tidligt, hvis man spiser stenalderkost!’

Og det er faktisk et videnskabeligt faktum, hvis man spørger forskerne – levealderen blandt stenalderens folk var nemlig ikke særlig høj. »De, der overlevede, til de blev voksne, kunne forvente gennemsnitlig at blive omkring 35-40 år,« forklarer Pia Bennike, biologisk antropolog og lektor på Københavns Universitet.

Stenalder-kuren går ud på at spise mad med stort indehold af protein, for eksempel fra fisk og magert kød, samt masser urter, groft grønt, bær og nødder. Kulhydratrige fødevarer er derimod ‘forbudt’. Det er ud fra tanken om, at man i jægerstenalderen hverken havde brød og pasta eller kunne importere ris. Men det er forskerne uenige i, de mener at vore forfædre glædeligt guffede kulhydrater i sig, hvis lejligheden bød sig. »Kulhydrater har været en del af kosten. På oversvømmede bopladser fra jægerstenalderen er der fundet spor af både rødder og frø fra forskellige vandplanter og vilde græsarter,« fortæller arkæolog og botaniker Sabine Karg, lektor på Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet. Blandt de stivelseskilder arkæologerne indtil videre er stødt på, er blandt andet strandbede, og den nedstammer både rødbeden og sukkerroen fra.

Der har muligvis ikke været jagtheld blandt mændene hver dag og så har man måttet ty til det alternative – det kvinderne havde fået samlet ind i løbet af dagen, heriblandt også føde med kulhydrat-indhold. Måske bør faste også indgå i Stenalder-kuren – for måske var der dage, hvor der ikke var nok mad eller slet ingen? Vi ved det ikke, men det er tænkeligt – vejr, vind og årstider kan have indvirkning – og faste en dag eller to er angiveligt ganske sundt.

Men nu er der en helt ny trend på vej fra USA: Indianer-kuren. Den minder på mange måder om stenalder-kuren – men, i den indgår kulhydrater fra majs og vilde ris. Kornsorter som hvede og rug er derimod bandlyst, ligeså er alle mælkeprodukter og raffineret sukker. Måske indianer-kuren kan lægge låg på kulhydrat diskussionen og endda være lidt nærmere den måde, primitive folk i virkeligheden levede på?

Arkæologernes tilføjelser til stenalder-kuren og trenden fra Indianer-kuren indikerer begge, at det primært er et spørgsmål om en eller anden balance mellem proteiner og kulhydrater. Og er det ikke lige netop noget af det, som ernæringseksperten, professor Arne Astrup kommer frem til i Verdens Bedste Kur? Astrup mener, at løsningen er en kostsammensætning, hvor forholdet mellem proteiner og kulhydrater skal være som 1:2. Kulhydraterne skal tilmed optages langsomt i blodet – altså være fiberholdige – i modsætning til de hurtige kulhydrater fra raffinerede produkter.

For år tilbage var indbegrebet af sund kost ellers masser af pasta – ja, der var ligefrem en såkaldt Pasta-kur – men det er tilsyneladende helt ‘yt’ nu. Så var der mere harmoni i en anden hedengangen ‘herre-kur’, som bestod af rødt kød og rødvin – den passer fint med stenalderkurens proteiner fra kød og tillige det angiveligt sunde vin-islæt fra Det Franske Paradox. Måske den kur ligefrem fortjener et genoplivnings forsøg?


Læs mere: 
 Stenalderjægerne guffede gerne kulhydrater (Videnskab.dk)
 Stjernekok fastholder stenalderkostens troværdighed trods kritik (DR-online)
 om: Fordelene ved faste og afgiftning 
 Ny slankedille: Spis som en indianer (Ekstra Bladet)
 om: Calcium myten
og hvorfor man bør undgå mælkeprodukter 
 om: Verdens Bedste Kur 
 om: Det Franske Paradox 

Interessante links: 
Gav - og giver - stenalderkost længere levetid? (Ingeniøren 22-03-2017)
Stenalderkost har været genstandt for meget hype og hån. I denne uge er diskussionen blusset op igen, efter at ny forskning viser, at det moderne menneske ikke er indrettet til den slags spise. Tilhængere af paleo, også kaldt ‘stenalderkost’, har argumenteret for, at vores gener ikke har ændret sig væsentligt de sidste tusinder af år, hvorimod kosten er totalt forandret. Men den nye forskning viser, at det ikke nødvendigvis er helt rigtigt. Men levede man længere?

Moderne mennesker mangler tarmbakterier til at klare fortidens jæger-samler-kost (Videnskab.dk 26-03-2015)
Spis som fortidens jæger-samlere, og du vil blive sund. Nogenlunde sådan lyder tankegangen bag den trendy palæo-kost. Men en ny undersøgelse tyder på, at mennesker, som lever i industrialiserede samfund, ikke har tarmene til at klare en rigtig jæger-samler-kost

Forældres sundhedshysteri giver børn spiseforstyrrelser (MetroXpress 15-04-2014)
Stenalderkost eller andre særlige kostprincipper kan i sidste ende give børn spiseforstyrrelser. Børn helt ned til otteårsalderen - særligt piger - kæmper if. eksperter med et anstrengt forhold til mad eller spiseforstyrrelser.

Thomas Rode Andersens liv blev forandret med crossfit og stenalderkost (Jyllands-Posten 14-04-2014)
Thomas Rode Andersens liv blev totalt forandret, da han for fem år siden begyndte at træne crossfit og spise stenalderkost. 2.500 timers træning senere spiser han kun rugbrød med sild for at forkæle sig selv og forudser, at sukker om 10 år har samme status, som tobak har i dag.

Populær kur er lige så farlig som at ryge 20 smøger (MetroXpress 06-03-2014)
Atkins-kuren, Dukan-diæten eller stenalder-kost. Men nu advarer forskere kraftigt mod at spise for store mængder protein – især fra kødprodukter – det kan være næsten lige så farligt som at ryge 20 cigaretter om dagen.

Stenalderkost er mere slankende end kostrådene (Videnskab.dk 07-02-2014)
Overvægtige taber sig mere, får mindre fedt i blodet og en smallere talje, hvis de følger stenalderkosten frem for kostrådene, viser ny forskning. Kosten kan mindske risikoen for en række sygdomme, vurderer forsker.

Eksperter tvivler på proteiners slankeeffekt (DR-nyheder 20-01-2014)
Vi mæsker os i skyr, slår flere æg ud og er i det hele taget blevet vilde med proteinrig mad. For det hjælper på mæthedsfornemmelsen, det slanker og er en del af madtrenden med stenalderkost og palæo.

Sådan spiser du østers som en stenaldermand (Videnskab.dk 31-12-2013)
I Ertebølletiden elskede man østers - det vidner enorme dynger af østersskaller om. Forskere har undersøgt, hvordan det lod sig gøre for datidens mennesker at ernære sig ved de lækre små mundhapser, som kan være så svære at åbne.

Mennesket har aldrig levet i pagt med naturen (Videnskab.dk 19-09-2013)

Myten om de ædle vilde, der lever i harmoni med naturen, holder ikke. Mennesket har altid jaget, dræbt og fortæret det, der var teknologi til.


Forskere: Populær kur er en trussel mod folkesundheden (Jyllands-Posten 01-08-2013)

LCHF hedder den kostretning, som har taget over, hvor Dr. Atkins-kuren slap. Ris, pasta, kartofler og brød er bandlyst. Til gengæld er bacon, smør og fløde helt i orden. Det er i grove træk det, Low Carb High Fat-kuren (LCHF) går ud på.

Kan type 2-diabetes kureres med kostændringer? (Videnskab.dk 16-01-2013)
Nogle mener, at en kulhydratfattig kost kan kurere type 2-diabetes, mens norske sundhedsmyndigheder holder fast på mange kulhydrater og lidt fedt. Måske er løsningen begge dele.

Se også: 
Er stenalderkost vejen til godt helbred? 

Illustration: 
Scene from Fucgian Life, The American Indian 1917 by Clark Wissler (Public domain) 


  Du er velkommen til at kommentere. Du skal have en Facebook konto for at deltage. Høfligst anvend pænt sprogbrug og god etik i debatten. Et klik på Facebook-kommentarer kan medføre lagring af tredjepart cookies, hvilket du accepterer, hvis du klikker, jf. EU-domstolen. Når du tilføjer en kommentar, accepterer du vores Debat Forum vilkår.
 


Home > Redaktørens klumme > december 2012
23-03-2017

HOME
alternativinfo
Redaktørens klumme

Per Meistrup
Per Meistrup
er web-redaktør. Oprindeligt er han uddannet i navigation og flight-planning indenfor luftfart og var tilknyttet Sterling Airways fra 1970 og næsten 10 år frem. Desuden har han arbejdet med professionel lyd og musikbranchen i 30 år.
Per Meistrup har også været musiker, beskæftiget sig med teater, været pladeproducer, leder af en radiostation og programvært. Fra 2006 har han valgt primært at hellige sig journalistik og forfatterskab, og har bosat sig i Sydøstasien på Koh Samui, en thailandsk ø i Siambugten.
Kontakt til forfatteren:
Send en E-mail 
Forfatterens hjemmeside 
Andre klummer:

KLIK HER for at læse mere
Bliver det en kold vinter?

Når moderne videnskab og alternative naturmetoder samarbejder, opnås der forbløffende resultater. Da den gamle høvding i et indianerreservat i Alberta drog til “de evige jagtmarker”, valgte stammen at hans ældste søn skulle overtage lederhvervet – og det på trods af at høvdingesønnen det meste af sit liv havde boet i en moderne by, og derfor aldrig var blevet oplært i de gamle, hemmelige ritualer. Sidst på efteråret spurgte indianerne deres ny høvding om den kommende vinter blev streng – om de skulle begyndte at samle brænde?

KLIK HER for at læse mere
Doktorfisk med bivirkninger
Fiskespa-trenden boomer – ikke blot i Danmark, men over det meste af verden – men disse små arbejdsomme “doktorfisk” har imidlertid glemt at oplyse om deres bivirkninger...

KLIK HER for at læse mere
Løg er en mirakelkur mod influenza

Det har vist sig, at rå løg kan absorbere influenza-virus, på grund af løgs naturlige bakterietiltrækkende effekt...
Eller er vi bare for hurtige på deleknappen?
Stenalder-kurens grundprincipper:

1. Spis alt det magre kød og fisk, du har lyst til.
2. Spis alle de grøntsager og frugter, du har lyst til.
3. Spis gerne nødder, men ikke for mange. Valnødder er de sundeste.
4.  Ingen mælkeprodukter.
5. Ingen kornprodukter – heller ikke de mørke og såkaldt grove brødarter.
6. Ingen bælgfrugter – herunder peanuts.
7. Ingen stivelse. Det vil sige nej til majs, ris og kartofler.
8. Intet salt og sukker, men gerne andre krydderier.
Indianer-kurens grundprincipper:

Kød, helst vildt
Fisk
Bønner
Æg
Nødder
Bær
Frø
Urter
Frugt
Græskar
Majs
Squash
Vilde ris
Solsikkeolje
Dette website er optimeret til Microsoft Internet Explorer og Google Chrome  -  skærm min. 800x600.
www.alternativ.info   |   E-mail til redaktionen   |   Design   &  Webmaster :  © 1999-2017,  PMP Group.   ISSN: 1901-7022
Dette website tilhører PMP Group Asia Co. Ltd., Suratthani 84330, Thailand.
Indholdet på dette website er alene vejledende og må ikke erstatte fagkyndig rådgivning eller lægelig behandling af sygdom.
alternativinfo er alene en uafhængig informations portal, der hverken markedsfører eller sælger de omtalte produkter eller behandlinger, hvorfor alternativinfo IKKE under nogen form anbefaler et bestemt produkt eller en bestemt behandling. Medtagne oplysninger om naturlægemidler, kosttilskud og vitaminpræparater samt naturlig hudpleje og kosmetik er repræsentativt, redaktionelt udvalgt og de er derfor ikke en annoncering af et bestemt produkt.
På sitet kan forekomme information, hvorom der IKKE forefindes videnskabelig dokumentation.
Modtagne indlæg og oplysninger videregives uden ansvar og udtrykker ikke nødvendigvis redaktionens holdning.
Alternativinfo er uden ansvar for indhold på link-forbundne sider.
Cookie samtykke: Ved fortsat brug af sitet, accepteres følgende cookie-betingelser. Alternativinfo indsamler ingen personlige oplysninger, men vore web-servere sender automatisk session-HTTP-cookies. Tredjepart-cookies forekommer fra Adservice, Google og TradeDoubler bannerannoncer; fra statistik-tællerne SiteMeter og Chart; fra de sociale delings tjenester AddThis og Facebook; samt fra Google til optimering af søge-funktioner. Alternativinfo fungerer, selv om din browser blokerer for cookies, men visse service-applikationer vil ikke starte, du vil fx. ikke kunne anvende Facebook-kommentarer. Læs mere om cookies her.
Copyright © :  Index, artikler, fotos, grafik, layout og mediaklip tilhører respektive ejere og må ikke reproduceres uden tilladelse.
Det er tilladt, at udprinte websider i sin helhed til alene undervisning og privat brug.
Dette må du: Linke til alle sider på alternativinfo, evt. med et kort referat eller omtale af siden du linker til.
Dette må du IKKE: Gengive indhold fra sitet (websider, artikler, grafik, videoklip), hverken som uddrag eller i sin helhed.