Alternativinfo er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.

Søvn og søvnproblemer

Af VIVI HOLM

Mennesket bruger ca. 1/3 –1/4 af livet med at sove, spild af tid …….. ? Nej, søvnen søger nemlig for, at vi i den resterende tid har det godt, med os selv og vores omgivelser.

Undersøgelser har vist at ca. 50% af danskerne har problemer med at sove. Dette gælder især kvinderne. Kvindernes problemer begynder oftest, i den tid hvor børnene ikke vil sove. Her er det mest kvinden, der tager sig af problemet med den lille. Kvindens krop kan så ikke nå at lade ordentligt op pga. for lidt søvn. Det er også de kvinder som man ofte ser har mange psykiske problemer senere i livet.

Søvnmangel vil i længden forandre ens personlighed. Søvn, hvor der er gentagne forstyrrelser kan give psykiske problemer. Undersøgelser rundt om i verden, hvor folk deltog frivilligt, har vist, at efter flere dage uden søvn, opførte de sig nærmest skizofrent. De gange hvor mangel på søvn er brugt som tortur mod fjender i krig, har de der konstant blev vækket, til sidst kun ønsket at dø, så de kunne få fred.

Alle kan i en periode sove lidt mindre eller helt lade være med at sove. Er det kun et par dag det sker, bliver man kun mere pjattet. Efter een nats søvn ( 7-8 timer) er vi på toppen igen. Dette sker som regel i ferierne.

En nat uden søvn eller med dårlig søvn kan til hverdag gøre at vi er mere langsomme, er i dårligt humør, har tendens til hovedpine og mave problemer. Disse symptomer kommer ved de korte perioder med dårlig søvn, men fortsætter nætterne uden eller med kun lidt søvn, kommer der langt alvorligere symptomer, hvor de mindste af dem er dårlig koncentration og dårlig hukommelse. Efter kun 48 timer uden søvn begynder kroppen at lave et stresshormon der minder om stoffet LSD. Dette stresshormon giver hallucinationer.
De eftervirkninger der fås ved mangel på søvn i ca. 4 dage, tager det flere måneder at komme sig efter mht. bivirkninger.

Nogen gange har vi den følelse af at vi ikke har sovet. Dog sover/blunder vi, men vågner også ofte. Dette bør ikke ske for ofte, for når vi sover kan de processer kroppen foretager sig ikke foregå normalt. Ved normal søvn udskilles affaldsstofferne, der bliver dannet nyt hjernevæv samt mange andre justeringer som foretages rundt om i kroppen. Disse justeringer gør at vi har det godt næste dag. Vi er friske og veludhvilede og har en masse energi til at komme igennem dagen - med alt hvad dagen har til os af fysiske opgaver og psykiske op og ned ture.

Hvor mange timer vi skal sove variere fra menneske til menneske, dog er et gennemsnits tal på 6-8 timer for voksne pr. nat normalt, ældre lidt mindre og børn lidt mere. Lyt til din krop. Der er dog en gruppe mennesker som er mere udsatte for de mange symptomer, der opstår ved for lidt søvn. Det er dem som har skiftende arbejdstider. Symptomerne opstår fordi kroppen har brug for minimum 5 dage til at omstille det indre ur.

Selve søvnen er opdelt i forskellige faser.

1. let søvn
2. en lidt dybere søvn
3. dyb søvn
4. meget dyb søvn

For hvert ”fald” daler temperaturen og kroppen slapper mere og mere af. Disse 4’er stadier gentages op til 6 gange pr. nat. I mellem denne søvnrytme er der REM (Rapid Eye Movement) – søvnen, der også indfinder sig ca. 6 gange pr. nat.

REM–søvnen er livsnødvendig, det er her vi drømmer mest livlig. Dette kan ses da vores øjne bevæger sig som om vi læste i en bog inde under øjenlågene. Drømmene bruger vi til at rense ud i vores underbevidsthed, i dagens oplevelse, problemer, sorger mm. Det er også i dette stadie vores aminosyrer dannes, som er afgørende for hvordan vores humør er dagen efter.

Alle drømmer, de eneste undtagelser er dem der indtager for store mængder alkohol eller tager visse kemiske sovepiller, som gør natten drømmeløs. Sover du ikke godt, kan det skyldes forkert kost, for fed mad, indtagelse af lakrids, cola, kaffe eller te for tæt på sengetiden. Stress, selv motion lige før sengetid er ikke godt, motioner min. et par timer før du går i seng. Det er dog vigtigt at du ikke går sulten i søvn, spis hellere et lille mellem måltid, sammen med en kop beroligende urtete eller varm mælk Urteteer som kamille, mellise eller mynte mm virker afslappende. Varm mælk er søvndyssende pga. aminosyren. Et varmt bad før senge tid er beroligende. 

Så er der forskellige mentale afslapningsteknikker. Tæl får, ”gå en tur” på regnbuen, fra den røde til den violette (7 farver i alt). Det er også godt at fortælle en historie til sig selv i tankerne. Beroligende musik er også noget der hjælper.

Skulle det ikke hjælpe, så stå op læs en god bog (ikke så spændene at du ikke kan slippe den igen), løs en kryds ord eller noget andet. For bliver du liggende bliver du måske mere stresset og derved pumpes adrenalin ud i kroppen, som gør ondt værre. Det er også vigtigt med en seng der passer dig og en god rumtemperatur, der må ikke være for varmt, for ofte vågner man tung i hovedet, med hovedpine og følelsen af at man ikke kan vågne ordentligt.

Den engelske forsker Paul Martin, har forsket i menneskers sovevaner for a og b mennesker (han kalder dem lærke og ugle). Lærken er den der gå i seng før kl. 23.00 om aftenen og er oppe før kl. 8.00, mens ugler helst er oppe til efter kl.23.00 og ikke står op før efter kl. 8.00 (dette er generelt). Paul Martin mener at det er lige meget om du er ugle eller lærke, dét det handler om, er om dine sovevaner er stabile, om du får sovet ordentligt, x antal timer osv.. Denne konklusion laver han bl.a. på et eksperiment der blev lavet hvor en gruppe studerende blev delt i to, den ene gruppe skulle i en periode stå op og gå i seng på nogen bestemte tidspunkter, den anden gruppe kunne gøre som de ville. De studerende der havde den stabile sovevane følte sig friskere end den gruppe der havde den ustabile sovevane.

Power Napping… hvad er det ? 

Det er en pause på en 15-20 min. I disse tid hvor vi har så travlt, er den gamle middagslur faldet væk. Det er en skam - for middagsluren på ca. 1 time, nedsætter stress og det aktuelle behov for søvn, og forbedrer præstationen og koncentrationen.

Power Napping er så kort, fordi man ikke skal ned i den dybe søvn. Find et roligt sted, læg dig på en seng/madras eller sæt dig i en god stol, sæt uret, når de 15-20 min. er gået, vil du følge dig bedre tilpas. Alle kan få glæde af power napping - det er især gavnligt for dem der har store projekter eller opgave hængende over hovedet. Folk med aften/natte arbejde kan også få stor glæde af power napping.

Det er endnu ikke ”IN” med power napping, men det vinder frem. Der er lavet forsøg med det bl.a. i USA, som faldt ud til arbejdsgiverens fordel og det selv om nogle af dem havde været negativet indstillet inden forsøget. 

Søvnen er den bedste kur mod mange ting, håber du har fået inspiration til en bedre søvn………… Sov godt !

Publiceret alternativinfo.dk: 18-05-2003

Kilde: B.T. Søndag den 6.4.2003.


Relaterede links: 
www.scansleep.dk (søvnklinik) 

Andre interessante links: 
Søvncoach: Drop myten om otte timers søvn
   (BT 21-01-2017)

REM-søvn sætter sig dybe spor i din hjerne
   (Videnskab.dk 27-04-2015)

Sov som et geni: Se hvordan de verdens-berømte sover
   (Ekstra Bladet 19-02-2015)

Hjerneforsker: Derfor er søvn så vigtig
   (Videnskab.dk 13-11-2014)

Du er slave af din døgnrytme
   (Videnskab.dk 10-02-2014)

For lidt søvn kan give unge depression
   (Videnskab.dk 03-02-2014)

Fem dages søvnunderskud kan ikke indhentes på en weekend
   (Videnskab.dk 01-11-2013)

Ny undersøgelser viser, at det er sundt at sove midt på dagen
   (Den Korte Avis 11-10-2013)

Dårlig søvn får din hud til at ældes hurtigere
   (Videnskab.dk 09-10-2013)

Søvnmangel får dig til at spise junkfood
   (Videnskab.dk 10-09-2013)

Sang kan hjælpe mod snorken
   (Berlingske 24-08-2013)

Hvorfor er man træt om dagen, men lysvågen om aftenen?
   (Videnskab.dk 12-08-2013)

Videnskaben bekræfter: Vi sover dårligere ved fuldmåne
   (Videnskab.dk 02-08-2013)

Unge sover mindre end nogensinde før
   (Videnskab.dk 01-06-2013)

Elektrisk lys og skærmtid ødelægger søvnen og skader helbredet
   (Videnskab.dk 23-05-2013)

Mindre end seks timers søvn pr. nat ændrer kroppen
   (Jyllands-Posten 26-02-2013)

Hvilken temperatur er bedst at sove i?
   (Videnskab.dk 03-01-2013)

Kan man spare søvn op?
   (Videnskab.dk 21-10-2012)

Børneværelset bør være til søvn, ikke straf eller computerspil
   (Videnskab.dk 23-04-2012)

Hvad er forårstræthed?
   (Videnskab.dk 15-04-2012)

Hvorfor spjætter vi inden drømmeland?
   (Videnskab.dk 02-04-2012)

Dårlig søvn kan give smertelidelser
   (Videnskab.dk 29-11-2011)

Dårlig søvn varsler tidlig død
   (Videnskab.dk 29-03-2011)

Du afslører dig selv, når du sover
   (Jyllands-Posten 26-09-2007)

Se også: 
Hvor længe skal vi blive ved med at diskutere, hvad stress er?
   af Thomas Milsted 

Home > Artikler > Søvn og søvnproblemer
12-12-2021Vivi Holm
var praktikant hos media-redaktionen i 2003, hvor hun afsluttende skrev sin artikel om søvn og søvnproblemer til alternativinfo.

Annonce

 

Følg os pĂĄ Facebook 

Home   |   Nyheder  |   Artikler   |   Guider   |   Leksikon
Information om alternativinfo    |   Sideoversigt   |   Tilbage
www.alternativ.info   |   E-mail til redaktionen   |   Design   &  Webmaster :  © 1999-2021,  PMP Group.   ISSN: 1901-7022
Dette website tilhører PMP Group Asia Co. Ltd., Suratthani 84330, Thailand.
Indholdet på dette website er alene vejledende og må ikke erstatte fagkyndig rådgivning eller lægelig behandling af sygdom.
alternativinfo er alene en uafhængig informations portal, der hverken markedsfører eller sælger de omtalte produkter eller behandlinger, hvorfor alternativinfo IKKE under nogen form anbefaler et bestemt produkt eller en bestemt behandling. Medtagne oplysninger om naturlægemidler, kosttilskud og vitaminpræparater samt naturlig hudpleje og kosmetik er repræsentativt, redaktionelt udvalgt og de er derfor ikke en annoncering af et bestemt produkt.
PĂĄ sitet kan forekomme information, hvorom der IKKE forefindes videnskabelig dokumentation.
Modtagne indlæg og oplysninger videregives uden ansvar og udtrykker ikke nødvendigvis redaktionens holdning.
Alternativinfo er uden ansvar for indhold pĂĄ link-forbundne sider.
Cookie samtykke: Ved fortsat brug af sitet, accepteres følgende cookie-betingelser. Alternativinfo indsamler ingen personlige oplysninger, men vore web-servere sender automatisk session-HTTP-cookies, også kaldt "nødvendige cookies". Tredjepart-cookies forekommer fra Adservice delingskanpper og Google annoncer. Endvidere fra den sociale delings tjenester AddThis samt Google til optimering af søge-funktioner. Alternativinfo fungerer, selv om din browser blokkerer for cookies, men visse service-applikationer vil muligvis ikke starte Læs mere om cookies her.
Copyright © :  Index, artikler, fotos, grafik, layout og mediaklip tilhører respektive ejere og mĂĄ ikke reproduceres uden tilladelse.
Det er tilladt, at udprinte websider i sin helhed til alene undervisning og privat brug.
Dette mĂĄ du: Linke til alle sider pĂĄ alternativinfo, evt. med et kort referat eller omtale af siden du linker til.
Dette mĂĄ du IKKE: Gengive indhold fra sitet (websider, artikler, grafik, videoklip), hverken som uddrag eller i sin helhed.