Alternativinfo er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.

Nyheds sektion:
Et muligt skridt mod “evig ungdom”

11-05-2013 (pm)

Gennem generationer har vi mennesker ledt efter vejen til ungdom – evig ungdom – og ikke mindst ledt efter legendernes, såkaldte “Ungdommens kilde”. For nogen lyder det som ren utopi, for andre er det et spørgsmål om holdning og livsstil. For enkelte er det et håb om overlevelse – håbet om at der må findes en kur mod for tidligt udslidte organer – og der er tilsyneladende håb.


Ungdommens kilde blev første gang omtalt af den græske historiker Herodot (ca. 484-424 f.Kr.). I middelalderen forekommer flere legender om magiske kilder med mulig “livsforlængende kraft”, for eksempel Helenekilde i Tisvilde. Adskillige kurbade tilskrives også denne gunstige virkning.    

Suresh Rattan, der er forskningsprofessor ved Dansk Center for Molekylær Gerontologi på Aarhus Universitet, skrev i en artikel i Jyllands Posten: »Med jævne mellemrum bringer dagspressen historier om nye produkter eller terapier, som kan udsætte aldringsprocessen og dermed forlænge “ungdommen”. Man kan sige, at utopien om den evige ungdom stadig lever i bedste velgående, og interessen for alderdoms-forsinkende behandlinger har vel næppe nogensinde været større end den er i dag.«

I følge Harvard Gazette mener to stamcelle forskere fra Harvard Universitet, at de har fundet en metode til at ændre aldringsprocessen i menneskelige organer. De har identificeret et protein i blodet hos mus og mennesker, der kan vise sig at være den første effektive behandling for en form af alders-relaterede hjertesvigt, et symptom der påvirker millioner af mennesker.

Når proteinet, kaldet GDF-11, blev injiceret i gamle mus, som havde udviklet fortykkede hjertevægge på en måde svarende til aldrende mennesker, blev hjerterne reduceret i størrelse og tykkelse, så de modsvarede sunde hjerter hos yngre mus.

»Den mest almindelige form for hjertesvigt hos ældre, er faktisk en form, der ikke er forårsaget af hjerteanfald, men mere er relateret til hjertets aldring,« forklarer den ene af forskerne, Richard T. Lee, der professor på hospitalet ved Harvard Medical School. »I denne undersøgelse, var vi i stand til at vise, at et protein, som cirkulerer i blodet, er relateret til aldringsprocessen, og hvis vi gav ældre mus dette protein, kunne vi vende hjertets aldring i en kort periode. Vi er meget begejstrede, for det åbner et helt nyt vindue for den mest almindelige form for hjertesvigt.«

Men endnu vigtigere end konsekvensen for behandlingen af diastolisk hjertesvigt, så kan forskningsresultaterne i sidste ende måske omskrive hele forståelsen af aldringsprocessen.

»Når vi ældes, sker der mange forandringer, og de sker i forskellige dele af kroppen,« fortæller den anden forsker, Amy Wagers, professor på Harvard’s Department of Stem Cell and Regenerative Biology. »Disse ændringer er ofte forbundet med et fald af funktionerne i kroppen. En af de ting, mit laboratorium arbejder med, er at forstå, hvorfor dette sker, og om det er en uundgåelig konsekvens af aldring, eller om det kan være reversibelt. I mange, mange år er det er blevet observeret, at når aldring opstår, så påvirkes mange af kroppens systemer på en slags halv-synkron måde. Dette tyder på, at der kan være nogle fælles signaler, der driver kroppens reaktion på at blive ældre. Vi antager, at disse fælles signaler kan være et stof, der cirkulerer i blodsystemet, fordi blodårerne har adgang til organer i hele kroppen.«

Et nærliggende spørgsmål kan blive, om nogle af alle de mange gode kost- og livsstils planer mod aldring, på en naturlig måde kan “booste” forekomsten af det, eller de proteiner i blodbanen, der er medvirkende til at holde foryngelses processerne i gang?

Måske der virkeligt findes et-eller-andet i vandet fra de hellige, livsforlængende “Ungdommens Kilder”?


Kilder:  
Cell, Volume 153, Issue 4, 828-839, 9 May 2013 (Elsevier) 
Jyllands Posten 
Harvard Gazette, Harvard University 

Links: 
Oldetopia

Ungdommens Kilde 
af Suresh I.S. Rattan (Jyllands Posten, PDF)
Jagten på ungdommens kilde har optaget mange mennesker gennem tiden. Også i dag tilbydes der mange forskelligartede behandlinger mod alderdom. Men hvor langt er man egentlig nået i kampen mod alderen?

Læs mere: 
Making old hearts younger 
(Harvard Gazette, eng.)
Researchers at Harvard Stem Cell Institute find protein that reverses some effects of aging in mice

Growth Differentiation Factor 11 Is a Circulating Factor that Reverses Age-Related Cardiac Hypertrophy 
(Cell, Elsevier, eng.)

Se også: 
Spis mindre og forbliv ung 
af Alister Bredee, helse-forfatter, terapeut og instruktør

Andre interessante links: 
Forskere har fundet ungdommens kilde
(Videnskab.dk 23-12-2013)
Forskere håber, at de kan begynde at teste et anti-aldringsmiddel på mennesker allerede til næste år.

Depression gør kroppens celler ældre
(Videnskab.dk 13-11-2013)
Et nyt studie viser, at depression øger aldringsprocessen i vores celler.

Wow: Fem tips til evig ungdom
(MetroXpress 09-11-2013)
De fleste kvinder har fået skønhedstips fra deres mødre og bedstemødre. Her kan du læse hvilke skønhedstips kvinder fra forksellige steder i verden sværger til ifølge The Huffington Post.

Kan mennesket leve for evigt?
(Videnskab.dk 14-10-2013)
Siden 1840 er menneskets forventede levealder vokset med 6 timer om dagen, men er det muligt at leve evigt? Vi har spurgt tre forskellige forskere om, hvad de mener.

Derfor bliver flagermus oldgamle
(Videnskab.dk 03-10-2013)
I forhold til sin størrelse lever en lille europæisk flagermus ekstremt længe. Nu har forskere kortlagt dens genom for at finde ud af, hvordan den gør. Suresh Rattan, der forsker meget i aldring, mener at der er en hel klar sammenhæng mellem hormonproduktionen og levetiden. Hormoner er hårde ved kroppen, og kastrerede mænd levede faktisk en del længere, end mænd, der ikke var blevet kastrerede – i gennemsnit levede 14-19 år mere.

Livsstilsændring kan bremse aldring
(Videnskab.dk 20-09-2013)
Telomerer er små strukturer, der sidder på spidsen af kromosomer. De er tæt boblet til den biologiske alder i vores krop: Jo længere de er, desto bedre. For første gang rapporterer forskere, at omfattende livsstilsændringer kan gøre at telomerer bliver lidt længere.

Døden breder sig fra celle til celle 
(Videnskab.dk 25-07-2013)
Et nyt studie viser, at organismers død - mennesker inkluderet - styres af et biologisk signal, der langsomt spreder sig i bølger fra celle til celle. Forskerne måske kan stoppe den biokemiske proces, der starter dødsbølgen. I hvert fald i nogle tilfælde.

Foto: 
Der Jungbrunnen / Ungdommens Kilde (1546) af Lucas Cranach den Ældre (1472-1553)
Udsnit fra maleri på Staatliche Museen zu Berlin, Tyskland (Public Domain).

12-01-2022

Ungdommens kilde blev første gang omtalt af den græske historiker Herodot (ca. 484-424 f.Kr.). Han fortæller, at den etiopiske konge viste en kilde »hvis vand, når man vaskede sig med det, gjorde huden mere skinnende og glansfuld, som om kilden flød med olie, og det duftede som af violer fra den. Vandet i denne kilde var så let, at ingenting kunne flyde på det, hverken træ eller ting, der var lettere end træ; alt hvad de prøvede gik til bunds. Hvis dette vand hos etioperne virkelig er, som det siges, kan det være det, der gør, at de lever så længe, når de bruger det til alt muligt.« De fleste etiopere blev nemlig 120 år, og de spiste kogt kød og drak mælk.

I middelalderen forekommer flere legender om magiske kilder, blandt andre i den “Ny Verden”, Columbus’ Hispanolia, hvor en mystisk ø Bimini, i nærheden af Florida, efter sigende skulle have en kilde med foryngende effekt. I Florida findes den dag i dag mange berømte kilder med mulig “livsforlængende kraft”. Også adskillige kurbade tilskrives denne gunstige virkning, for eksempel Marienbad i Tjekkiet, Spa i Belgien, Vichy i Frankrig og vor egen Helenekilde i Tibirke Bakker ved Tisvilde i Nordsjælland.

Helene, som gav navn til kilden, var en from svensk fyrstinde. Onde mennesker dræbte hende og kastede hendes lig i havet. Det drev i land ved Tisvilde. Nogle bønder fandt det og ville begrave det. Da de satte ligbåren ned, udsprang der på stedet et kildevæld.

Meget tyder dog på, at der allerede langt tidligere fandtes en hellig kilde i Tibirke, viet til den nordiske gud Tyr. Tisvilde betyder “Tyrs væld”.

Ligesom ved mange andre kilder og helligdomme har tilstrømningen været størst Sankt Hans' nat. Helt op i 1800-tallet valfartede folk til Helenekilde for at drikke af dens helbredende vand.

Kilder: Wikipedia og Oldetopia.dk

 

Annonce

 

Følg os pĂĄ Facebook 

Home   |   Nyheder  |   Artikler   |   Guider   |   Leksikon
Information om alternativinfo    |   Sideoversigt   |   Tilbage
www.alternativ.info   |   E-mail til redaktionen   |   Design   &  Webmaster :  © 1999-2021,  PMP Group.   ISSN: 1901-7022
Dette website tilhører PMP Group Asia Co. Ltd., Suratthani 84330, Thailand.
Indholdet på dette website er alene vejledende og må ikke erstatte fagkyndig rådgivning eller lægelig behandling af sygdom.
alternativinfo er alene en uafhængig informations portal, der hverken markedsfører eller sælger de omtalte produkter eller behandlinger, hvorfor alternativinfo IKKE under nogen form anbefaler et bestemt produkt eller en bestemt behandling. Medtagne oplysninger om naturlægemidler, kosttilskud og vitaminpræparater samt naturlig hudpleje og kosmetik er repræsentativt, redaktionelt udvalgt og de er derfor ikke en annoncering af et bestemt produkt.
PĂĄ sitet kan forekomme information, hvorom der IKKE forefindes videnskabelig dokumentation.
Modtagne indlæg og oplysninger videregives uden ansvar og udtrykker ikke nødvendigvis redaktionens holdning.
Alternativinfo er uden ansvar for indhold pĂĄ link-forbundne sider.
Cookie samtykke: Ved fortsat brug af sitet, accepteres følgende cookie-betingelser. Alternativinfo indsamler ingen personlige oplysninger, men vore web-servere sender automatisk session-HTTP-cookies, også kaldt "nødvendige cookies". Tredjepart-cookies forekommer fra Adservice delingskanpper og Google annoncer. Endvidere fra den sociale delings tjenester AddThis samt Google til optimering af søge-funktioner. Alternativinfo fungerer, selv om din browser blokkerer for cookies, men visse service-applikationer vil muligvis ikke starte Læs mere om cookies her.
Copyright © :  Index, artikler, fotos, grafik, layout og mediaklip tilhører respektive ejere og mĂĄ ikke reproduceres uden tilladelse.
Det er tilladt, at udprinte websider i sin helhed til alene undervisning og privat brug.
Dette mĂĄ du: Linke til alle sider pĂĄ alternativinfo, evt. med et kort referat eller omtale af siden du linker til.
Dette mĂĄ du IKKE: Gengive indhold fra sitet (websider, artikler, grafik, videoklip), hverken som uddrag eller i sin helhed.