For lavt blodtryk (alternativinfo)  
alternativinfo
Søg  |  Menu  ≡ 
 

    Følg os på Facebook 

Annonce


Alternativinfo er ved at skifte layout, hvorfor siderne kan vises forskelligt, og der kan forekomme forstyrrelser i driften.

For lavt blodtryk

Af Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Tilbøjeligheden til for lavt blodtryk skyldes ofte alderens påvirkning af det ubevidste nervesystem. Det kommer i reglen langsomt i 60-erne eller 70-erne og kan give svimmelhed, besvimelser, blæreproblemer og nedsat svedtendens. Der kan også være lidt besvær med at styre benene under gangen. Det vigtigste tegn er, at blodtrykket falder ret meget, når man sætter sig op eller især, når man rejser sig.

For lavt blodtryk kan dog også forekomme hos yngre, især hvis der er et eller andet galt med de funktioner, der regulerer blodtrykket. Det er vigtigt at forsøge at finde frem til en årsag. Binyrerne har en vigtig rolle i blodtryksregulationen gennem hormoner, der dannes der. Sygdomme i nervesystemet og sukkersyge kan også være årsager. Man må også tænke på bivirkninger af medicin og mangel på vigtige vitaminer og mineraler, hos kvinder fx jern med deraf følgende lav blodprocent.

Det vigtigste, man selv kan gøre ved for lavt blodtryk, er at få regelmæssig og anstrengende motion, fx aerobic. Der må gerne være lidt mere salt i maden end normalt, og lakrids kan være en god hjælp til at sætte blodtrykket op. 

Hos ældre kan det anbefales at bruge kompressionsstrømper (tidligere kaldet gummistrømper, få evt. hjælpemiddelattest hos lægen for tilskud) for at undgå, at blodet hober sig op i benene. Det kan også hjælpe at bruge et stramt elastisk korset over nederste del af maven.

Det er vigtigt at drikke mindst to liter vand dagligt. Når man har drukket et glas vand, kan man måle, at blodtrykket stiger ca. 10 mm, Vand er således et aktivt lægemiddel mod for lavt blodtryk.

I de svære tilfælde kan binyrebarkhormontabletter i form af flurocortison, sammen med ekstra meget salt i maden ofte hjælpe. Stoffer som ephedrin, levodopa eller amfetamin komme på tale. Stofferne Yohimbin og clonidin, der virker direkte på hjernen, kan også være gavnlige. Det er altsammen på lægerecept.

Når man skal rejse sig op, er det vigtigt at ”pumpe” med benenes muskler, før man skal på højkant. Ved tilløb til besvimelse er det en god behandling og forebyggelse at bide fra side til side i det yderste stykke af lillefingeren. Man kan også trykke hårdt med en negl midt på siden af yderstykket af lillefingeren eller langfingeren. Det skal være rigtig hårdt, så det gør ondt. Det stimulerer kredsløbet utrolig stærkt. Det skal være kortvarigt, men altså kraftigt. Det er akutrykpunkter. Man kan også forsøge med akupunktur eller zoneterapi. 

Hos ældre kaldes lidelsen ofte Shy-Drager syndromet, og det lave blodtryk findes da ofte sammen med problemer med blæren og tarmene, impotens og manglende svedtendens samt symptomer fra nervesystemet med stivhed, rysten og unormale øjenbevægelser. 

Publiceret alternativinfo: 23-08-2003


Relaterede artikeler: 
For højt blodtryk - hypertension af Carsten Vagn-Hansen (læge og sundhedskonsulent) 

Se også:
 
Blodtryks guide 

Home > Artikler > For lavt blodtryk
29-11-2021



Carsten
Vagn-Hansen

– kendt som "radiodoktoren" – er læge og sundhedskonsulent og modtog Obbekjærs 25-års Jubilæumspris 1999, for i særlig grad at have medvirket til at udbrede kendskabet til naturmedicin.

Carsten Vagn-Hansen har skrevet bogen "Spørg om sundhed".
DISCLAIMER!

Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at jeg ikke er ansat eller på anden måde økonomisk involveret i nogen form for helsekost-, medicinske eller naturmedicinske virksomheder.

Carsten Vagn-Hansen 
Artikler af
Carsten Vagn-Hansen:
Alzheimers demens
Angstanfald
Antibiotika – alternativer til
Candidasvampe
DAMP - ADHD - ADD
Demens – når åndsevnerne svigter
Eksem
Er mælken sund, og er det sundt at drikke mælk?
For højt blodtryk - hypertension
For lavt blodtryk
Genoptræning af hjernen
Gigtlidelser
Hvem var Jesus?
Influenza
Irritabel tyktarm - Nervøs tyktarm
Høfeber
KOL – kronisk astmatisk bronkitis – rygerlunger
Kolesterol
Kondylomer - kønsvorter - HPV
Mad, medicin og kosttilskud
OCD - Tvangstanker og tvangshandlinger
Psoriasis
Sclerose, dissemineret sclerose, MS
Sjøgrens syndrom
Skizofreni og naturlig behandling
Smerter - naturlig smertebehandling
Tilbagevendende depression
Tobaksafvænning og abstinenser
Tuberkulose
Type 2 diabetes og naturen
Vitaminlovene
Økologisk lægekunst

Annonce
Alternativinfo
Kontakt os
Sitemap
Alternativinfo er udgivet af PMP Group
i samarbejde med Power Media Production ApS.
© 1999-2024, alle rettigheder forbeholdes.
Vi gemmer ingen data.
Vi anvender kun nødvendige cookies.
Tredjepart cookies kan blive anvendt af Google annoncer, YouTube video og AddThis knapper.
Web-design © PMP Group - version: 24-01-2022.